preskoči na sadržaj

Ugostiteljsko-turističko učilište Zagreb

 > NASLOVNICA
Vijesti

STO GODINA UGOSTITELJSKO-TURISTIČKOG UČILIŠTA U ZAGREBU

Autor: Boris Srećković, 31. 5. 2017.

 U srijedu, 31. svibnja 2017. naša je škola svečano proslavila svoj stoti rođendan. Pozvani su brojni gosti iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, grada Zagreba, drugih škola i javnih ustanova te umirovljeni zaposlenici. Pozvani su i svi značajniji mediji od kojih su se odazvali HTV, Jutarnji list, Zagreb.hr online i Školske novine. Za taj dan, uz veliki angažman, razumijevanje i podršku ravnatelja Mladena Smodlake, Organizacijski odbor u sastavu: Zoran Zelić, Slavko Ratkajec, Mato Đurović, Nada Ivanjko, Ivana Maretić, Snježana Mikulan, Denis Vrdoljak, Sanja Vidaković i koordinator Boris Popinjač isplanirali su brojne aktivnosti.

 Program je započeo prijepodnevnim sportskim susretima učenika i nastavnika Učilišta, nastavio se jednosatnom svečanom priredbom koju je pripremila i uspješno vodila Snježana Mikulan prof. da bi završio prezentacijom vještina i radova iz područja ugostiteljskog posluživanja, kuharstva, slastičarstva te origami radionicom. Svi gosti upućivani su na prijamni odjel u predvorju Učilišta koji je vodila Ivana Maretić prof. s grupom učenica.  Tamo su uz Program aktivnosti i prigodne darove (Monografija, Ljetopis i licitarsko srce gosti se mogli upisati u knjigu dojmova. Završetak proslave bio je u školskom restoranu gdje su ponuđene razne delicije u petnaestak različitih menija koje su pod mentorstvom kolege Mladena Marušića prof. pripremili polaznici specijalizacije za svoj završni rad.

Temelji ove škole postavljeni su na sjednici Kraljevske zemaljske vlade 11. veljače 1914. kad je usvojen Ustrojni statut i Naučne osnove prve „Stručne škole za gostioničarsko-kavanarske naučnike“. Zbog početka Prvog svjetskog rata, gotovo tri godine poslije, 9. siječnja 1917. krenula je prva nastavna godina koja je trajala svega šest mjeseci.

Vrijedi istaknuti još jednom da smo prva škola ovog profila zanimanja na prostorima jugoistočno od Beča i Praga koji su bili ondašnji uzori. Bili smo do 1925. godine bez kuharskog programa, a do 1940. godine svi polaznici su bili muškog spola.

Slijedio je dug i težak put do 1997. godine, kad škola nakon 80 godina podstanarstva na brojnim lokacijama u gradu Zagrebu konačno useljava u novu i moderno opremljenu zgradu na današnjoj adresi. Za Dan škole, koji se ove godine podudarao s Danom grada Zagreba, postavili smo 13 pleksiglas ploča u predvorju Učilišta na kojima je kronološki ispisano 13 promjena naziva ove škole u proteklom stoljeću. Postavljena je i ploča dobrodošlice u školu s osmijehom čime smo oživjeli stari slogan iz devedesetih godina prošlog stoljeća. Tiskan je Ljetopis u kojem je opisan rad škole u zadnjih deset godina i na kojem je radila grupa nastavnika i učenika Učilišta. Uređen je okoliš školske zgrade koliko su okolnosti (vrijeme, ljudi i novac) dopuštale. Na kraju svakako treba reći veliko HVALA svima koji su svojim idejama, entuzijazmom i požrtvovnim radom unutar i izvan radnog vremena uveličali ovaj svečani dan. Velika isprika i posebno HVALA svima onima koji u ovom tekstu zbog ograničenosti vremenom i prostorom nisu spomenuti imenom, a sudjelovali su na bilo koji način u ovom projektu. 

Sliike možete pogledati u foto galeriji http://uciliste-ugostiteljsko-turisticko-zg.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=33  ili na našoj facebook stranici; https://www.facebook.com/www.utu.hr

Poveznica za pregled i preuzimanje fotografija: Link-slike

Koordinator projekta:  Boris Popinjač
Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Samovrednovanje

Tražilica
Korisni linkovi
Anketa
Treba li ukinuti povijest, biologiju i geografiju u strukovnim školama?Forum
CMS za škole logo
Ugostiteljsko-turističko učilište Zagreb / Kombolova 2a, HR-10000 HR-Zagreb / www.uciliste-ugostiteljsko-turisticko-zg.skole.hr / ured@uciliste-ugostiteljsko-turisticko-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju