2014-10-03 17:33:45

Aronia cup

Aronia cup 2014. održava se 26. rujna 2014. u prostoru Ugostiteljsko-turističkog učilišta u Zagrebu. Učilište je po drugi put otvorilo vrata svim sudionicima ove smotre zdrave, alternativne i funkcionalne prehrane.

Zadatak je pripremiti slano i slatko jelo, piće i koktel u kojem jedan od sastojaka treba biti jabuka. Učenici pripremaju jelo u kabinetima kuharstva i slastičarstva te ih potom izlažu na izložbenim stolovima svojih škola tijeom revijalnog dijela smotre. Uz svako je ponuđeno jelo ili piće nužno priložiti i recepturu, koja se naknadno objavljuje u zborniku radova smotre.

O jabuci se znade gotovo sve. Ona je najrasprostranjenija voćka Europe i već je u 17. stoljeću bilo poznato oko 200 sorti ove voćke. Stari su Rimljani imali običaj započinjati svoj obrok jajetom, a završiti ga jabukom. Odatle i latinska uzrečica: „Ab ovo usque ad mala.“ (Od jajeta sve do jabuke.)

Njezini su korisni učinci na ljudsko zdravlje višestruki: korisna je za dobar san, protiv kroničnog umora, visokog tlaka, vrtoglavice, pretilosti, glavobolje, migrene, proljeva, povraćanja, opeklina, proširenih vena i dr.

Osim toga, jabuka je voće koje je utjecalo i svoj duboki trag ostavilo u cjelokupnoj civilizaciji ljudskoga roda. Krenimo od Adama i Eve kada je jabuka skrivila njihov izgon iz Raja, potom je Snjeguljicu gotovo stajala života. Jabuka je prouzročila prvi veliki rat u povijesti europske civilizacije – onaj Trojanski jer je Paris jabuku dodijelio Heleni, najljepšoj među svim ženama.

Zato je jabuka „grješno voće“ i „voće razdora“.

U hrvatskom je narodu postojao običaj da mladić crvenom jabukom daruje djevojku u koju je zaljubljen. Dakle, ona je i „voće ljubavi“.

Jabuka je svestrana i slavna. Kao takva, s pravom je zaslužila krunsko mjesto na ovogodišnjem Aronia cupu. O njezinim nutritivnim i prehrambenim svojstvima ove godine na stručnom predavanju govori Nevena Maksan, prof., a o etnološkom značaju jabuke u narodnim običajima govori Tatjana Povalec, prof.

Ove je godine Aronia cup prezentirao Hrvatsku u malom; na smotru se prijavilo 13 škola iz

Karlovca, Preloga, Virovitice, Osijeka, Siska, Šibenika, VelikeGorice, Topuskog, Zadra, Zaboka, Splita, Koprivnice i  Zagreba. Drugim riječima, 40 mentora i 50 učenika.

Baš nam je svima jabuka bila u slast!


Ugostiteljsko - turističko učilište Zagreb