preskoči na sadržaj

Ugostiteljsko-turističko učilište Zagreb

 > NASLOVNICA
Vijesti

A JE LI NETKO PITAO UČENIKE?

Autor: Ivan Sesar, 17. 5. 2017.

​Knjiga o učenju koju su napisali osnovnoškolci

Dana 10. svibnja 2017. godine u organizaciji sa školom uz pratnju prof. pedagogije Sanje Sever Carnevali posjetile smo Hrvatsko novinarsko društvo kako bismo pristustvovale predstavljanju novonastale knjige.

Knjiga “A je li netko pitao učenike?” nastala je razmišljanjem 12-ero učenika osnovne škole koji se prethodno nisu poznavali. Zajedničkim snagama, maštom, a ponajviše željom za prenošenje svojih misli do drugih, napisali su knjigu čiji sadržaj može zaitrigirati, ne samo učenika, roditelja, učitelja, već i onoga koji uređuje cjelokupni sustav obrazovanja. 

Dvanaestero učenika, u dobi od 11 do 14 godina, uz puno truda, vanjskih suradnika koji su im pomagali i učili ih novim stvarima (grafičkom crtanju, uređivanju knjige, ispravljanju grešaka..) uspjeli su izdati knjigu u čak 1000 primjeraka. Cilj im broji nešto više od 3000 primjeraka, ali s obzirom na njihovu ustrajnost, vedrinu, pozitivu, a i godine, dostići će i puno više od toga.

Podrška učitelja, suradnika, prijatelja i roditelja bila je sveprisutna tokom stvaranja ove knjige.

Majka jedne autorice ove knjige ukazala nam je koliko je uistinu njihova želja i upornost za ovom knjigom bila. Djeca sa disleksijom sudjelovala su u stvaranju ove knjige i dokazala da ništa nije nemoguće. Unatoč poteškočama na njihovom putu, nisu odustali i svojom voljom dosegli su zacrtani cilj.

Nakon prestavljanja knjige, naš sveukupni dojam je pozivan:

“Ideja za knjigu mi se svidjela jer je napisana iz perspektive učenika, te su učenici u njoj iznijeli svoje ideje i promjene u školstvu bez ikakve pomoći i izmjena odraslih. Sviđa mi se što su ostavili tekst u žargonu i što su sami crtali, pisali i lektorirali. Cijela knjiga je spontana i to joj daje karakter.
Također, sama inicijativa učenika da napišu knjigu, umjesto da u to vrijheme rade stvari koje djeca uobičajeno rade mi se svakako svidjela. Mislim da ta knjiga može biti primjer djeci i odraslima jer uz potporu njihovih roditelja i profesora postigli su jako velik i značajan utjecaj na buduće naraštaje.
Posebno mi se svidjelo što se autori knjige nisu poznavali pa su sa izradom ove knjige stekli nova iskustva i prijateljstva i samim time postigli jako puno.”

Sve pohvale učenicima, roditeljima, nastavnicima na organiziranosti  i predanostiovom projektu. Uspjeh će zasigurno biti i veći od očekivanog!

 

Učenice: Ira Ćorluka, Ivana Jurešić i Mirta Konček
Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Samovrednovanje

Tražilica
Korisni linkovi
Anketa
Treba li ukinuti povijest, biologiju i geografiju u strukovnim školama?Forum
CMS za škole logo
Ugostiteljsko-turističko učilište Zagreb / Kombolova 2a, HR-10000 HR-Zagreb / www.uciliste-ugostiteljsko-turisticko-zg.skole.hr / ured@uciliste-ugostiteljsko-turisticko-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju